Τα βασικότερα λάθη σε συνέντευξη

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Η δημιουργία καλής εντύπωσης και οι εύστοχες απαντήσεις βοηθούν στην εύρεση εργασίας. Υπάρχουν, όμως, και συχνά λάθη που μπορούμε να αποφύγουμε!

Συχνά λάθη στη συνέντευξη

Καθώς διαβάζουμε τα λάθη που θα δούμε στη συνέχεια του άρθρου, θα μας φανεί προφανές ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε. Ωστόσο, πρόκειται για λάθη που γίνονται ακόμα και από υποψηφίους που έχουν δώσει πολλές συνεντεύξεις στη διάρκεια της πορείας τους, οπότε είναι καλό να γίνει η κατάλληλη υπενθύμιση. 

Μην μιλάτε με άσχημο τρόπο ή υποτιμητικά για προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία

Μην αρχίσετε να περιγράφετε την αρνητική εμπειρία που μπορεί να είχατε σε παρελθοντικές σας συνεργασίες με κάποιον εργοδότη ή συνάδελφό σας. Είναι ανούσιο, και θα σπαταλήσετε άσκοπα τον χρόνο του αξιολογητή σας. Δεν θα χαρακτηριστείτε θετικά. Μπορεί να προβληματίσετε τον αξιολογητή σας σχετικά με τον χαρακτήρα σας, τις απαιτήσεις σας ως προς την δουλειά αυτή, ή και να χαρακτηριστείτε ως μη επαγγελματίες που δεν μπορεί να βασιστεί κάποιος επάνω τους.

Μην πείτε κανένα ψέμα! Όχι, δεν θα δημιουργήσετε καλύτερη εντύπωση! 

Να είστε απόλυτα ειλικρινείς στην συνέντευξη με τον αξιολογητή σας. Μόνο αρνητική εντύπωση μπορεί να προκαλέσει το να πείτε ψέματα είτε για την εμπειρία, είτε για μια δεξιότητα που δεν έχετε ή για ένα αντικείμενο εργασίας που δεν γνωρίζετε και δεν το κατέχετε! Ακόμα και να σας προσλάβουν, στην πορεία θα αποδειχθεί το ψέμα σας και θα φανείτε ανάξιοι της ευκαιρίας και της δυνατότητας που σας πρόσφεραν για εργασία, αφού έχετε θράσος να πείτε ψέματα και επιπλέον δεν έχετε πραγματικά τις γνώσεις που υποστηρίζατε ότι είχατε.

Αυτό θα προκαλέσει απογοήτευση εκ μέρους του αξιολογητή σας, αλλά ακόμα και στον ίδιο σας τον εαυτό, γιατί δεν θα είστε φυσικά ικανοποιημένοι με αυτό που κάνατε, όπως και με το αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που αναζητούν εργασία και που έχουν πραγματική ανάγκη να εργαστούν, όπως και διάθεση και ικανότητες. Είναι πολύ πιθανό να προτιμηθούν, γιατί μπορεί να είναι ειλικρινείς ή να έχουν αντικειμενικά αυτά που ζητούνται για την συγκεκριμένη δουλειά.  Ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας είναι μεγάλος. Η έλλειψη εμπιστοσύνης που θα δημιουργηθεί μετά από αυτό, μπορεί να είναι λόγος να χάσετε ακόμη και την θέση σας.


Δείτε επίσης: Τα σημαντικά βήματα για την εύρεση εργασίας


Μην διακόπτετε τον αξιολογητή σας

Ο τρόπος που θα επικοινωνήσετε με τον αξιολογητή σας, παίζει σημαντικό ρόλο στον αν θα υπάρξει η αναμενόμενη εξέλιξη. Δεν είναι ευγενικό να διακόπτετε τον αξιολογητή σας όταν σας εξηγεί τα καθήκοντα της εργασίας, το ωράριο ή τα δεδομένα της εταιρείας. Αν είναι κάτι που γίνεται επαναλαμβανόμενα, μπορεί να είναι λόγος να του προκαλέσετε εκνευρισμό κι έτσι δεν θα δημιουργήσετε καλή εντύπωση. Δείχνετε αγένεια και έλλειψη σεβασμού στον αξιολογητή σας όταν μιλάτε ταυτόχρονα με εκείνον. Αφότου πάρετε τον λόγο, μπορείτε είτε να μιλήσετε εσείς, είτε να κάνετε έπειτα μια ερώτηση. Εκτός αυτού με το να διακόπτετε, δεν μπορείτε ούτε να ακούσετε και τα λεγόμενά του, κάτι που προκαλεί σημαντικό πρόβλημα στην επικοινωνία σας  και ίσως και παρερμηνείες.

Τι μπορείτε να πείτε στο τέλος της συνέντευξης 

Στο τέλος της συνέντευξης, εάν υπάρχει χρόνος κι ο πιθανός σας εργοδότης, σας το επιστρέψει, ενδεχομένως μπορείτε να θέσετε πιθανές απορίες σας ή ερωτήσεις σχετικές με την εργασία αυτή. Μπορεί, όμως, αυτά αν δεν γίνουν προσεκτικά από εσάς, να ληφθούν αρνητικά υπόψιν από τον αξιολογητή. Καλό είναι να έχετε μελετήσει την εταιρεία στην οποία πάτε να δώσετε συνέντευξη και να συλλέξετε τις απορίες που σας δημιουργήθηκαν. Θα υπάρχουν απορίες που δεν έχουν λυθεί, οπότε είναι καλό να τις εκθέσετε, γιατί θα σας αποκαλύψουν πολλά. 

Χαμόγελο, αυτοπεποίθηση, ειλικρίνεια και καλή σας επιτυχία! 

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σκεφτείτε ότι εσείς προσπαθήσατε, αφιερώσατε χρόνο στο να μελετήσετε προκειμένου να βρείτε δουλειά κι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν χάσατε άσκοπα τον χρόνο σας. Δώσατε τον καλύτερό σας εαυτό! Σκεφτείτε πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο, σκεφτείτε θετικά και μην μένετε «κολλημένοι» σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Το μόνο που θα βγει από αυτό είναι απαισιοδοξία για το μέλλον και στασιμότητα. Προχωρήστε παρακάτω, παίρνοντας τον χρόνο σας και αναζητώντας μια άλλη εργασία. 

Μπορεί να μην ήταν τελικά αυτή η δουλειά κατάλληλη για εσάς, ή ίσως να καταφέρετε να βρείτε κάτι που είναι πιο κοντά σε εσάς και στα ενδιαφέροντά σας, μετά από λίγο καιρό. Μην το βάζετε κάτω, συνεχίστε την προσπάθεια για εύρεση εργασίας. 

Με υπομονή, αγώνα, ειλικρίνεια μπορείτε να τα καταφέρετε. Εφοδιαστείτε με το πιο πλατύ σας χαμόγελο και καλή σας επιτυχία! 

Πηγή 1, Πηγή 2

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.